O PSIHODRAMI

Što je psihodrama?

Psihodrama je psihoterapijski pravac utemeljen na kreativnosti i spontanosti koji korištenjem akcijskih tehnika dramatizacije omogućuje pojedincima bolje razumijevanje vlastitih psihičkih procesa, kao što su emocije i potrebe, ali i odnosa s okolinom te otkrivanje mogućih izazova i prepreka koje otežavaju ili onemogućuju promjenu i napredak. Omogućuje usklađivanje ponašajnih, emotivnih i kognitivnih aspekata ličnosti. Pomaže prepoznavanju i izražavanju snažnih emocija na kontroliran i konstruktivan način. Kroz psihodramski rad pojedinac otkriva stare i neadekvatne obrasce ponašanja i reagiranja te uvježbava nove i učinkovitije obrasce. 

Kako "izgleda" psihodrama?

Tijekom psihodramske seanse, sudionici uz vodstvo terapeuta koriste dramske tehnike kako bi prikazali važne događaje iz prošlosti ili trenutnih okolnosti, kao i snova ili svojih očekivanja od budućnosti. Pritom glumačko iskustvo nije važno - svatko može sudjelovati u psihodramskom radu. Svi članovi grupe imaju mogućnost sudjelovati u prikazu “scene” iz života jednog od članova i igraju njemu ili njoj bliske osobe. U završnoj fazi seanse, svaki član ima priliku podijeliti s grupom svoje osjećaje koji su se javili tijekom sudjelovanja ili promatranja rada. Osim u grupi, može se provoditi i individualno.

Kome je namijenjena?

Psihodrama je korisna osobama koje:

 

  • žele unaprijediti kvalitetu odnosa sa bliskim osobama i okolinom;

  • žele raditi na osjećaju samopouzdanja i pozitivne slike o sebi;

  • žele naučiti kako se zauzeti za sebe i jasnije postavljati granice u odnosima s okolinom;

  • osjećaju da se trenutno nalaze u životnoj krizi ili da su “zaglavile” u nekom obrascu ponašanja ili situaciji za koju ne vide rješenje;

  • trebaju pomoć kako bi prebrodile traumatična iskustva i gubitke;

  • osobama koje se osjećaju dobro i uspješno te žele izrasti u još bolju verziju sebe.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now